Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 7309

WORKSHOP GRAFIEK MET ETSPERS(2 dagen)

WORKSHOP GRAFIEK MET ETSPERS(2 dagen)
Cursuscode: 7309

Dit is een introductieworkshop, een serie voor grafiek technieken.

 

“Rembrandt gebruikte japans Gampi papier voor een aantal van zijn etsen.”

Rembrandt van Rijn (1606-1669) werd als molenaarszoon geboren in Leiden.

In 2019 herdenken we dat Rembrandt van Rijn 350 jaar geleden overleden is.

Hij is bekend als schilder maar ook bekend als graficus die prenten maakte met zowel droge naald (zonder zuur) en ets (met zuur). Wist je dat hij een houten etspers heeft gebruikt en soms japans papier gebruikte voor zijn afdrukken? We gaan terug naar de gouden eeuw denkend aan Rembrandt en maken zo onze eigen prenten! We leren meer over grafische technieken voor kunst, boeken, kaarten, advertenties, geld en je kunt je kunstwerk, handgemaakte wenskaart of visitekaartje etc. maken.

 * In principe hoef je voor deze workshop niets mee te nemen, maar denk aan persoonlijke materialen om te werken in workshop, zoals:

* zwarte viltstift (niet water-oplosbaar) & balpen om fijne lijnen en punten te tekenen

* vinyl handschoenen voor etsen en schoonmaken

* katoenen werkhandschoenen (dikker) voor ininkten en afdrukken en bij gebruik van een heet strijkijzer

* schort, schaar, doeken (katoen), oude kranten, enz. 

 DAG1: DROGE NAALD MET CHINE COLLÉ (ZONDER ZUUR)

Drukervaring met etspers, zuurvrije drogenaald technieken en afdrukken op etspapier met Japanse gampi papier als chine-collé technek.

* We gebruiken zinkplaten van 0.8mm dik (afmeting ongeveer 70x88mm / 60x55mm).

* Je kunt een stuk van een foto-kopie kiezen om jouw ontwerp voor een kopie-ets te maken; kaarten van Amsterdam en Leiden waar Rembrandt was, of Sassenheim en Teylingen, enz.

* We maken de afbeelding op papier op de eerste dag van de workshop. Voor de tweede dag in de volgende week bereidt de docent de foto-kopie met jouw ontwerp op HEMA glossy fotopapier A4 170g / m2 voor.

 DAG2: KOPIE-ETS MET DIEP- EN HOOGDRUK (MET ZUUR)

Transfertechniek en afdrukken in hoog- en diepdruk. Op een eenvoudige manier biedt deze experimentele transfertechniek, door Yuriko Miyoshi ontwikkeld, de mogelijkheid om bestaande motieven en grafisch elementen (landkaarten, teksten, tekeningen) over te brengen op een zinkplaat. Na het etsen met kopersulfaat kan je van de plaat afdrukken in hoog- en diepdruk maken.

 

* €25 materiaalkosten te betalen tijdens de workshop. Materiaalkosten zijn inclusief japans gampi papier voor chine collé, plaatje voor drogenaald en ets, gebruik materialen (zuur) om een ets te maken, gereedschappen en miniflyer.

* Breng SVP uw eigen lunch mee. Koffie en thee is inbegrepen in de prijs.

Docent: Yuriko Miyoshi, japans grafica (hanga-land.blogspot.com) 

Ze studeerde grafische technieken in Tokio en heeft een japans diploma van Master of Fine Art aan de beroemde Musashino Art University. Haar specialiteiten zijn vooral de etstechniek op Japans papier, maar ook combinaties van grafiek en keramiek, japanse houtsneden, papiermaken, inclusief materialen en historische informatie. Sinds 2003 is haar werkbasis in Nederland en als freelance kunstenaar introduceert ze eenvoudige maar ook onbekende grafische technieken en japanse papieren door middel van haar lezingen, demonstraties, en workshops op verschillende locaties. Yuriko's workshops zijn erg populair. Ze geeft ze in het Nederlands en Engels, gemengd met japanse uitdrukkingen. 

 

 

 

Zaterdag 22 juni 2019
2 lessen van 7 uur aanvangstijd 10:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 115,00
Mw. (Yuriko) Miyoshi
10:00 - 17:00
Locatie: Vrije Academie (klik hier voor de adres gegevens)
Cursus geannuleerd >
(Yuriko) Miyoshi
(Yuriko) Miyoshi