Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: 7413

KERAMIEK CURSUS: HANDVORMEN MET KLEI

KERAMIEK CURSUS: HANDVORMEN MET KLEI
Cursuscode: 7413

Ver voor onze jaartelling waren mensen overal op de aarde al met klei bezig. Ze maakten huizen met klei en ovens van klei om hun brood in te bakken. Ook kunstvoorwerpen en gebruiksgoed worden van klei uit hun leefomgeving gemaakt.

In deze cursus krijgen starters een korte introductie aangeboden om vertrouwd te raken met klei. Daarna kan je, zoals iedereen, maken wat je wenst, binnen je persoonlijke mogelijkheden. Iedereen maakt zelf de keuze wat te maken. Hierbij geef ik je advies en draag mogelijkheden aan.

Vormen opbouwen met rollen klei, of massief gemaakte beelden uithollen is mogelijk. Ook het vormen met behulp van mallen of kleiplakken van de klei wals kan een keuze zijn. We hebben ook een extruder waar je vormen klei uit kan drukken. Het is leuk om te kijken bij je medecursisten en zo gewenst vragen te stellen. Aan de afwerking en het kleuren van je werkstuk wordt ook veel aandacht besteed. Glazuren maken we meestal zelf door het afwegen van de aanwezige grondstoffen volgens een gekozen recept. Bij dit hele proces word je begeleid en geïnformeerd over het hoe en waarom. De sfeer tijdens de cursus is open, samenwerkend en ontspannen.

De nadruk in deze cursus ligt bij handvormen, maar het is ook mogelijk met klei te draaien op een elektrische schijf.

De laatste twee lessen van de cursus worden besteed aan raku stoken, waarvan we de werkstukjes tijdens de cursus maken. De extra kosten voor de rakustook worden nog nader bepaald.

 

Benodigdheden

  • badhanddoek (voor handvormers 1 badhanddoek en voor draaiers 2 badhanddoeken)
  • plamuurmes min. 5 cm breed (voor draaiers)
  • rubber of latex (disposable) handschoenen voor het glazuren 
  • pedaalemmerzakken of grijze vuilniszakken van 25 ltr om uw werkstuk in op te bergen
  • groot schort (goed wasbaar) om uw kleding te beschermen

Aan te schaffen bij de docent 
Klei, kleibak met een speciale maat en een PPF3-stofmasker tegen schadelijk fijnstof te gebruiken bij het glazuren. Aan het begin van de cursus wordt besproken welke gereedschappen en materialen u verder nodig heeft en geeft u een eenmalige machtiging af waarop alles wat u aanschaft bij de docent vermeld wordt. Dit wordt aan het eind van het seizoen verrekend.

 

Woensdag 12 september 2018
30 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 465,00 Betaling in 3 termijnen is mogelijk. (klik hier).
Mw. D. (Dorien) Verwaaijen

Voor alle vragen over deze cursus neemt u contact op met onze coordinator Robert Jan Karper via de mail keramiek@vu-teylingen.nl

19:30 - 22:00
Locatie: Agneshove (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
D. (Dorien) Verwaaijen
D. (Dorien) Verwaaijen