Bestellijst

Geen bestellingen

KERAMIEK: Verlenging van zomercursus

woensdag, 17 juli, 2019

Een verlening van twee weken voor de cursisten van de lopende zomercursus: keramiek in 8 weken. In deze twee weken is er tijd om gemaakt werk af te maken en te glazuren.

Het werken met klei is een uitdaging die vele mogelijkheden biedt om je creativiteit te uiten of te ontwikkelen. Bij de techniek van het handvormen “bouw” je een vorm door middel van boetseren, plakken klei of rolletjes. Er worden regelmatig nieuwe decoratietechnieken aangeboden. Maar wie liever een eigen weg kiest, krijgt daarvoor alle vrijheid en daarbij de benodigde begeleiding. Zo kom je uiteindelijk tot je eigen handschrift in de keramiek.
Ook is het mogelijk om te (leren)draaien op de pottenbakkersschijf. Tijdens deze cursus leer je als beginner de basisgrepen van het draaien op de schijf. Stap voor stap worden de basistechnieken behandeld. Het kneden van de klei, centreren van de klei bij het draaien, optrekken van de klei en daarna het vormen en afwerken van het werkstuk. Vanuit de drie basis vormen - cilinder, kom en bord - zijn de mogelijkheden oneindig.

Draai je al wat langer, dan gaan we een stapje verder. Handvatten, voetjes, structuren aanbrengen, dubbel gedraaid, van de mast draaien en wie weet wel een theepot. Op het gebied van de afwerking zijn er ook veel mogelijkheden. Van ingekleurde engobes op de leerhart klei, het perforeren en krassen in de klei tot inwassen met oxides en diverse glazuren. De decoratie technieken leer je al doende, almede het leren maken van glazuren voor een werkstuk. 

Benodigdheden:
- badhanddoek (voor handvormers 1 badhanddoek en voor draaiers 2 badhanddoeken)
- plamuurmes min. 5 cm breed (voor draaiers)
- latex of rubber handschoenen voor het glazuren-  pedaalemmer-zakken of grijze vuilniszakken om uw werkstuk in op te bergen.
Aan te schaffen bij de docent: Klei, kleibak die een speciale maat heeft en een PPF3-stofmasker tegen schadelijk fijnstof. Aan het begin van de cursus wordt besproken welke gereedschappen en materialen u verder nodig heeft. Verder geeft u een eenmalige machtiging af waarop alles wat u aanschaft bij de docent vermeld wordt. Dit wordt aan het eind van het seizoen verrekend.

Woensdag 17 en 24 juli mei 2019

2 lessen van 2,5 uur aanvangstijd 9:30 

Prijs: € 31,50

Mw. C.J. (Carola) Puister

9:30 - 12:00

Locatie: Agneshove (klik hier voor de adres gegevens)